SOPLÍKOVÉ ŤAŽKOSTI ŠKOLKAROV

15.02.2018 09:02

Nádcha patrí medzi najčastejšie a najľahšie ochorenie zimného obdobia,  šíri sa: kašľaním,  kýchaním, smrkaním,u detí je prenos rýchlejší, lebo obranyschopnosť je ešte slabá.           

Začiatok choroby je nenápadný - kýchanie, bolesť hlavy,jemnýsoplík už pri týchto príznakoch začať s očistou nosíka (dospelí nádchu zvládnu aj bez lekárskeho  zásahu). 

S deťmi sa odporúča ísť k lekárovi(v prípade potreby urobí vyšetrenie – CRP, výter z hrdla, nosa )keďže je nádcha vírusového pôvodu nelieči sa antibiotikami, pri zvýšenej teplote až od 38,5 C, sa podávajú lieky na jej zníženie.

Noštek je potrebné udržiavať čistý, len tak je odolnejší proti vírusompomôcť môže   morská voda   -   výplachy, prostriedok proti upchanému nosu, odstraňuje opuch nosovej sliznice a vplývana jej imunitu. 

Hlavná zbraň proti nádche – vyfúkanie nosíka (dôkladné smrkanie, odsávačka,) teplé nápoje, teplé prostredie.

Kedy späť do kolektívu   všeobecne platí, že každé ochorenie treba dobre preliečiť a vrátiť sa zdravé bez akýchkoľvek chorobných prejavov. To je teória. Prax je iná. Tu však hrozí riziko, že nepreliečené ochorenie prejde do chronického štádia a vznikne začarovaný kruh.

Prevencia  ak je organizmus otužovaný,  pravidelne hydratovaný, ak sú deti často vonku  za každého počasia, sú voči vírusom odolnejšie. 

Podporovať  imunitu  stravou  bohatú na  zeleninu a ovocie.